Huishoudelijke dranken

Espresso

Bereiding:
Werk altijd met schoon materiaal en apparatuur. Zorg dat het espressoapparaat, het kopje en de piston warm zijn, de pistons altijd aan de machine gekoppeld (dus niet na gebruik naast de machine leggen!).
Door op het knopje van de maalmachine te drukken komt er de juiste dosering in het piston (=6 gram per kopje).
Verdeel de koffie goed in de filter en druk deze stevig aan.
Een goede espresso bevat ongeveer 30 ml per kopje.

Tips:
De watertemperatuur moet tussen 88° en 92° C liggen
De temperatuur van de koffie in het kopje moet tussen 80° en 85° C liggen
De doorlooptijd moet tussen 20 en 25 seconden liggen

GEEN room serveren bij een espresso

Koffie

Bereiding:
Werk altijd met schoon materiaal en apparatuur. Zorg dat het espressoapparaat, het kopje en de piston warm zijn, de pistons altijd aan de machine gekoppeld (dus niet na gebruik naast de machine leggen!).
Door op het knopje van de maalmachine te drukken komt er de juiste dosering in het piston (=6 gram per kopje).
Verdeel de koffie goed in de filter en druk deze stevig aan.
Een goede kop “gewone”koffie bevat ongeveer 110 ml per kopje.

Tips:
De watertemperatuur moet tussen 88° en 92° C liggen
De temperatuur van de koffie in het kopje moet tussen 80° en 85° C liggen
De doorlooptijd moet tussen 30 en 35 seconden liggen

 

Cappuccino

Bestaat uit:
1/3 espresso
1/3 hete melk
1/3 melkschuim

Bereiding:
Giet de nodige hoeveelheid melk in de RVS-beker.
Dompel het stoompijpje in de melk en open rustig de kraan. De temperatuur van de melk mag niet hoger worden dan 70° C.
Zodra de schuimlaag de gewenste hoeveelheid en dikte heeft bereikt, bereidt u de espresso in een grote kop (max 120 cc). Giet het schuim in de kop met de espressokoffie.

Tips:
Warm dezelfde melk nooit een tweede keer op zonder eerst een beetje verse melk toe te voegen
Om een drogere schuimlaag te verkrijgen, moet de druk van de boiler boven 0,7 bar liggen
Tik de beker met het melkschuim eerst een aantal maal op de bar voor de melk wordt uitgegoten

Soms wordt er cacaopoeder bovenop de cappuccino gestrooid, meestal doe je dit om gebreken te verbergen.

 

Koffie verkeerd

Bestaat uit:
1/3 koffie
2/3 hete melk

 

Bereiding:
Giet de nodige hoeveelheid melk in de RVS-beker. Dompel het stoompijpje in de melk en open rustig de kraan.  Bereidt de koffie in een hoog glas. Giet de hete melk op de koffie.

 

Koffie met een tic

Bestaat uit:
35 cc alcoholische drank
110 cc koffie
lobbige ongezoete room

Bereiding:
Werk altijd met schoon materiaal en apparatuur. Zorg dat het espressoapparaat, het glas en de piston warm zijn. Verdeel de versgemalen koffie goed in de filter en druk deze stevig aan. Een goede kop “gewone”koffie bevat ongeveer 110 ml per kopje.

Giet een de alcoholische drank in het glas dat speciaal bestemd is voor een koffie met een tic. Koffie er bovenop schenken en daarna de room erop. De room moet bovenop de koffie blijven liggen en mag zich niet mengen.

Serveren ZONDER lepel.

Variaties:
Irish coffee – Ierse whiskey, bruine basterdsuiker, koffie en room
French coffee – Grand Marnier, koffie en room
Italian coffee – Amaretto, koffie en room
Russian coffee – Wodka, koffie en room
Spanish coffee – Tia Maria, koffie en room
Mexican coffee – Tequila, koffie en room
Kiss of Fire – ½ Tia Maria ½ Cointreau, koffie en room

 

Thee

 

Bereiding:
Kook koud leidingwater. Laat het water zachtjes doorkoken.

Reken bij gebruik van losse thee ongeveer 1 volle theelepel per kopje. Voeg het kokende water toe. Laat de thee ongeveer 3-5 minuten trekken. Serveer in een theeglas. Geef er suiker, honing en evt. gewone melk bij.