Serveren van fris

Frisdranken, vruchtensap en water

In de horeca worden veel verschillende frisdranken geserveerd er zijn verschillende serveerwijze voor de verschillende soorten.


Frisdranken bestaan uit:

water, suikers/zoetstof, smaakstoffen , kleurstoffen , evt. koolzuur en evt. vruchtensap.

Van elke soort frisdranken zijn er verschillende merken in het schoolrestaurant serveren we:

  • Cola, 7up, Sinas, Bitterlemon, Cassis deze serveer je in een longdrink of limonadeglas met ijsblokjes.
  • Ice tea   serveer je in een ice tea glas met ijsblokjes citroen, stamper.
  • Tonic     serveer je in een longdrink of limonadeglas met ijsblokjes citroen, stamper.
  • Vruchtensap zoals appelsap en sinaasappelsap worden geserveerd in een klein wijnglas zonder ijs.
  • Bron en mineraal water serveer je in een restaurant altijd zonder ijs in een waterglas.

Je serveert deze waters zonder ijs omdat gasten betalen voor dit water omdat deze uit een bron komt. Door ijs gemaakt van kraanwater wordt de bronwater minder puur. 

 

In het schoolrestaurant serveren we alle frisdranken en waters uit flesjes. 


Serveer het op de volgende manier:
1. Leg op het dienblad twee viltjes neer.
2. Zet een schoon gepoleerd glas op het dienblad.
3. Doe het ij en andere zaken als dit nodig is in het glas
4. Open het flesje en zet het op het dienblad.
5. Leg de viltjes voor de gast op tafel schuin achter elkaar.
6. Zet op het voorste viltje het glas.
7. Schenk een gedeelte van het glas vol en zet het flesje met
    het etiket naar de gast op het
 achterste viltje.