Noten
Noten groeien aan bomen. Het zijn droge vruchten, omhuld door een vruchtwand. Dit is een harde, houtachtige dop, waar meestal één noot in zit.
Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels.
Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van 10 tot 15°C. Walnoten en kastanjes bederven snel. Maar de meeste andere noten zijn wel een jaar houdbaar.
Sommige mensen zijn allergisch voor noten. Ze reageren op het eiwit dat in de noten zit.
Pinda’s zijn niet verwant aan de notenfamilie, waardoor je niet altijd voor noten en pinda’s allergisch bent.
Amandelen
Ze hebben een milde, melkachtige smaak met een vleugje bitter. De milde smaak versterk je door ze te verhitten in een koekenpan of oven. Ze zijn waarschijnlijk één van de meest gegeten noten in Nederland. Denk hierbij aan amandelspijs, marsepein of amandelschaafsel als garnering.
Cashewnoot
Ze hebben een milde, boterachtige smaak. Ideaal om rauw te eten maar ook gebakken of geroosterd zijn ze heerlijk. Ze wordt veelal gebruikt in Aziatische gerechten voor extra bite en smaak. Tevens bevat de cashewnoot relatief minder vetten dan andere nootsoorten.
Hazelnoten
We kennen hazelnoten voornamelijk als pasta’s op brood, maar ook als nougatine aan de rand van taarten of op het ijs.
Pecannoten
Pecannoten worden vaak vergeleken met walnoten en lijker veel op elkaar. Het grootse verschil is dat pecannoten zoeter dan walnoten. Pecannoten hebben een zoete, honingachtige smaak, waardoor ze goed passen bij zoete gerechten.
Walnoten
De zachte, lichtzoete smaak van walnoten maakt ook deze noot veelzijdig om mee te koken en wordt vooral gebruikt in de hartige gerechten waar de pecannoten worden gebruikt in de zoete gerechten.
Pistachenoten
Het pellen van de noten is een hele best een klusje. Pistachenoten kun je rauw eten, maar ook geroosterd eten. Door hun heldergroene kleur, worden ze graag ingezet om bijvoorbeeld een nagerecht.