Romige preisoep met pittige garnalen

Voorgerecht  voor 4 personen

Moeilijkheidsgraad: **       

 

Ingrediënten

Romige koude preisoep

  • 250 g prei
  • 100 g kruimige aardappels
  • 4 g roomboter
  • 12 ml olijfolie
  • 375 ml groentebouillon
  • 1 g gedroogde tijm
  • 3 takjes peterselie
  • 1 bosuitjes
  • 12 ml room
  • zout
  • peper uit de molen

Preicoulis

  • 0,5 preien
  • 3 takjes peterselie

Pittige gamba’s

  • 8 gepelde tijgergarnalen
  • 12 ml olijfolie 
  • 0,5 teen knoflook 
  • 1 ms chilivlokken 

Krokante kaasstengel

  • 1 plakjes bladerdeeg
  • 12 g eierdooiers
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • zeezout

Bereidingswijze

Soep

  1. Schil de aardappels.
  2. Snijd vervolgens de aardappels in blokjes.
  3. Maak de prei schoon en snijd de prei in kleine ringen.
  4. Snijd de bosuitjes in ringen.
  5. Hak de peterselie.
  6. Smelt de boter samen met de olie in een kookpan.
  7. Voeg de prei toe en bak de prei gedurende enkele minuten op matig vuur.
  8. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze gedurende 1 minuut mee.
  9. Schenk de bouillon erbij
  10. Voeg tijm, peterselie en uitjes toe en laat de soep op zacht vuur 25 min koken.
  11. Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper
  12. Roer van het vuur af de room door.

Prei coulis

  1. Verwijder het bovenste van het preigroen en snijd de rest van het preigroen fijn.
  2. Breng 0,5 liter water aan de kook en blancheer de prei erin (1 a 2 minuten).
  3. Laat de prei uitlekken in een zeef en doe daarna de prei in een bakje.
  4. Zet meteen in de diepvries.
    Haal na 15 minuten de prei uit de diepvries.
  5. Pureer de prei in een keukenmachine.
  6. Doe de prei in een zeef om het overtollige water eruit te laten lekken.
    Na een minuut of 10 even goed aandrukken voor het laatste restje vocht.
  7. Roer de preipuree door de zeef en doe dit in een spuitzak.

Pittige garnalen

  1. Hak de knoflook zo fijn mogelijk.
  2. Doe de knoflook en chilivlokken bij de olie er roer dit goed door.

Kaasstengels

  1. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  2. Rol de bladerdeeg uit tot 15 x 15 cm..
  3. Klop de eidooiers los en bestrijk het deeg ermee.
  4. Bestrooi de helft van de plak met de Parmezaanse kaas en klap het deeg over de helft dubbel.
  5. Bestrijk de bovenkant met eidooier en bestrooi met zeezout.
  6. Druk voorzichtig aan en zet even in de vriezer.
  7. Snijd de plak in dunne repen van 1 cm. en laat licht ontdooien.
  8. Rol op tot een wokkel en leg de stengels op een met bakpapier beklede bakplaat.
  9. Bak de kaasstengels in circa 12 minuten goudbruin.
  10. Laat eventueel wat nadrogen in de oven op 1400C

Doorgeven

  1. Bak de garnalen kort aan twee kanten in een koekenpan met hete chiliolie olie
  2. Verwarm de soep.
  3. Serveer de soep op een verwarmd bord. 
  4. Spuit de coulis in de soep met een patroontje (niet teveel).
  5. Leg drie garnalen als garnering in het midden van de borden.
  6. Serveer de soep samen met de kaasstengel. 

Uiensoep met kaastoast  

Soep voor 16 personen

Moeilijkheidsgraad *      


Ingrediënten

  • 400 ml runderbouillon
  • 250 g uien
  • 15 g olijfolie
  • 1 mp gedroogde rozemarijn
  • 3 mp gedroogde tijm
  • 1 teen knoflook
  • 4 plakken stokbrood
  • 40 g geraspte kaas
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

  1. Pel de ui en snij deze in halve ringen.
  2. Pel de knoflook en hak het zo fijn mogelijk.
  3. Bak de uienringen in de olie in een kookpan met dikke bodem goudbruin.
  4. De knoflook, tijm en rozemarijn toevoegen en even meebakken.
  5. Giet de bouillon bij de uien.
  6. Breng het tegen de kook aan en laat het geheel 20 minuten garen.
  7. De soep op smaak brengen met zout en peper.
  8. Beleg de stokbrood met de geraspte kaas.

Doorgeven

  1. Bak de stokbrood kort voor het uitserveren in de oven op 180⁰C goudbruin
  2. De uiensoep in de koppen scheppen en voorzien van een plakje stokbrood.