Romige preisoep met pittige garnalen
Voorgerecht voor 4 personen
Moeilijkheidsgraad: **
Ingrediënten
Romige koude preisoep
- 250 g prei
- 100 g kruimige aardappels
- 4 g roomboter
- 12 ml olijfolie
- 375 ml groentebouillon
- 1 g gedroogde tijm
- 3 takjes peterselie
- 1 bosuitjes
- 12 ml room
- zout
- peper uit de molen
Preicoulis
- 0,5 preien
- 3 takjes peterselie
Pittige gamba’s
- 8 gepelde tijgergarnalen
- 12 ml olijfolie
- 0,5 teen knoflook
- 1 ms chilivlokken
Krokante kaasstengel
- 1 plakjes bladerdeeg
- 12 g eierdooiers
- 25 g Parmezaanse kaas
- zeezout
Bereidingswijze
Soep
- Schil de aardappels.
- Snijd vervolgens de aardappels in blokjes.
- Maak de prei schoon en snijd de prei in kleine ringen.
- Snijd de bosuitjes in ringen.
- Hak de peterselie.
- Smelt de boter samen met de olie in een kookpan.
- Voeg de prei toe en bak de prei gedurende enkele minuten op matig vuur.
- Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze gedurende 1 minuut mee.
- Schenk de bouillon erbij
- Voeg tijm, peterselie en uitjes toe en laat de soep op zacht vuur 25 min koken.
- Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper
- Roer van het vuur af de room door.
Prei coulis
- Verwijder het bovenste van het preigroen en snijd de rest van het preigroen fijn.
- Breng 0,5 liter water aan de kook en blancheer de prei erin (1 a 2 minuten).
- Laat de prei uitlekken in een zeef en doe daarna de prei in een bakje.
- Zet meteen in de diepvries.
Haal na 15 minuten de prei uit de diepvries. - Pureer de prei in een keukenmachine.
- Doe de prei in een zeef om het overtollige water eruit te laten lekken.
Na een minuut of 10 even goed aandrukken voor het laatste restje vocht. - Roer de preipuree door de zeef en doe dit in een spuitzak.
Pittige garnalen
- Hak de knoflook zo fijn mogelijk.
- Doe de knoflook en chilivlokken bij de olie er roer dit goed door.
Kaasstengels
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Rol de bladerdeeg uit tot 15 x 15 cm..
- Klop de eidooiers los en bestrijk het deeg ermee.
- Bestrooi de helft van de plak met de Parmezaanse kaas en klap het deeg over de helft dubbel.
- Bestrijk de bovenkant met eidooier en bestrooi met zeezout.
- Druk voorzichtig aan en zet even in de vriezer.
- Snijd de plak in dunne repen van 1 cm. en laat licht ontdooien.
- Rol op tot een wokkel en leg de stengels op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de kaasstengels in circa 12 minuten goudbruin.
- Laat eventueel wat nadrogen in de oven op 1400C
Doorgeven
- Bak de garnalen kort aan twee kanten in een koekenpan met hete chiliolie olie
- Verwarm de soep.
- Serveer de soep op een verwarmd bord.
- Spuit de coulis in de soep met een patroontje (niet teveel).
- Leg drie garnalen als garnering in het midden van de borden.
- Serveer de soep samen met de kaasstengel.
Uiensoep met kaastoast
Soep voor 16 personen
Moeilijkheidsgraad *
Ingrediënten
- 400 ml runderbouillon
- 250 g uien
- 15 g olijfolie
- 1 mp gedroogde rozemarijn
- 3 mp gedroogde tijm
- 1 teen knoflook
- 4 plakken stokbrood
- 40 g geraspte kaas
- zout
- peper
Bereidingswijze
- Pel de ui en snij deze in halve ringen.
- Pel de knoflook en hak het zo fijn mogelijk.
- Bak de uienringen in de olie in een kookpan met dikke bodem goudbruin.
- De knoflook, tijm en rozemarijn toevoegen en even meebakken.
- Giet de bouillon bij de uien.
- Breng het tegen de kook aan en laat het geheel 20 minuten garen.
- De soep op smaak brengen met zout en peper.
- Beleg de stokbrood met de geraspte kaas.
Doorgeven
- Bak de stokbrood kort voor het uitserveren in de oven op 180⁰C goudbruin.
- De uiensoep in de koppen scheppen en voorzien van een plakje stokbrood.