Citrusfruit

Sinaasappel

De sinaasappel is er in verschillende smaken van zoet tot zoetzure. Er zijn verschillende soorten, zoals de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel. Een handsinaasappel is sappig en kan na het pellen zo gegeten worden. Een perssinaasappel heeft meer vezelig vruchtvlees en leent zich beter om uit te persen.

Mandarijn

Deze vrucht bevat veel vitamine C.  Mandarijnen hebben een heerlijk zoete smaak. Vanwege deze zoete smaak en de losse schil zijn mandarijnen erg populair bij kinderen. Het is een gewilde vrucht om mee te garneren.

Citroen

Het sap geeft gerechten en dranken een frisse smaak en kan deze ook versterken. Bovendien kan het sap verkleuring van bijvoorbeeld appel  en peer voorkomen. De schil is bijzonder aromatisch en kun je goed fijn geraspt toevoegen aan (groente)gerechten. 

Limoen

Limoenen zijn rond en kleiner dan citroenen. De schil is dun, vrij glad en groen. Het zure en geelgroene vruchtvlees is veel geuriger, aromatischer en sappiger dan dat van een citroen. 

Grapefruit

Dit zijn grote, ronde citrusvruchten met wit, lichtroze of donkerroze vruchtvlees. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak. Grapefruits bevatten veel voedingsvezels en vitamine C.

Pomelo

De pomelo heeft een gladde, geelwitte schil. De vrucht kan wel 30 centimeter groot zijn. De smaak is licht bitter, maar zoeter dan die van de grapefruit. 

Kumquat

Kumquats zijn kleine citrusvruchten. De smaak is zoet tot lichtzuur. Kumquats zijn rijk aan  vitamine C . Ze worden gebruik als garnering maar zijn uitstekent geschikt om in zijn geheel te verwerken in gerechten.

 

Ugli

De ugli is een zeer smaakvolle zoete citrusvrucht. De ugli is een kruising tussen een grapefruit, sinaasappel en mandarijn. De schil van de ugli is misschien niet zo mooi en daarom wordt hij ugli genoemd.