Pitfruit (hard fruit)
Elstar
Een stevige appel, met een zoete én zure smaak. Het is de bekendste appel uit Nederland. De Elstar is een geelgroene appel met een felrode blos.
Golden Delicious
Stevige appel met een zoete en lichtzure smaak. De Golden Delicious iheeft een goudgele kleur en dat verklaart ook de naam van de appel. De smaak van de Golden Delicious is deels afhankelijk van de mate van rijpheid; hoe rijper de appel, hoe zoeter de smaak.
Jonagold
Zoetzure appel met een fris zoete smaak. De Jonagold heeft een heldere geelgroene schil met een oranjerode blos. Het vruchtvlees is stevig, lichtgeel van kleur en heerlijk sappig.
Goudrenet
Stevige, zure appel. De Goudrenet wordt ook wel de schone van Boskoop genoemd. De appels hebben een dof gele en rode kleur. Doordat de appel zijn smaak en structuur behoudt is deze uitermate geschikt als ingrediënt voor appeltaart of appelmoes.
Granny Smith
Stevige en sappige appel met een duidelijk zure smaak
De Granny Smith appel komt oorspronkelijk uit Australië. De appel onderscheidt zich van anderen door zijn zure smaak. Het vruchtvlees van de Granny Smith wordt daarnaast minder snel bruin dan bij andere soorten.
Pink Lady
Sappige appel met een zure smaak. De appel kan alleen groeien in een warm klimaat, waardoor de appel niet in West-Europa wordt geteeld. De appel heeft een zacht groene kleur met een rozige blos.
Conference
De peer is de meest populaire perensoort in Nederland. De peren zijn langwerpig en hebben een lange ‘nek’. Een rijpe Conference peer heeft sappig vruchtvlees en is lekker zoet. Het is een smaakvolle handpeer.
Doyenné du Comice
Doyenné du Comice is een grote handpeer met een korte onregelmatige vorm. Hij heeft van nature een groene kleur met roodbruine tinten, roestkleurige vlekken en stippen. Het vruchtvlees is helderwit van kleur, uiterst sappig en heerlijk zacht. De peer smaakt fris zoet en heeft een zalig aroma.
Saint Remy
Deze peer is een oud stoofperenras en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De naam verwijst naar Sint-Remigius die heilige was van Reims. De hard groene peer moet je echt stoven om te kunnen eten. Dan is deze peer werkelijk zalig.
Gieser Wildeman
De peer heeft een zeer zoete smaak. Deze stoofpeer kookt vuurrood en is zo zoet dat suiker toevoegen overbodig is.