Steenfruit
Perziken
Je hebt verschillende kleuren en vormen perzik. De witte perzik smaakt echter iets feller dan de gele, maar heeft ook een gevoeliger velletje. De platte perzik wordt ook wel een wilde perzik genoemd is minder fragiel is.
Nectarine
Het is een zusje van de perzik met dat verschil dat nectarines een gladde schil hebben. Daardoor blutst die ook minder snel en eet voor vele makkelijker weg met schil.
Abrikoos
De abrikoos kennen we vers, maar ook gedroogd, in blik of glas. Een abrikoos heeft een zacht eetbaar velletje. Binnenin zit een grote steenachtige pit die als het rijp is, makkelijk loslaat. Het vruchtvlees is oranjegeel en geurt heerlijk. Abrikozen komen onder andere uit Griekenland en Frankrijk.
Pruimen
Een pruim is eivormig. Je kunt pruimen met schil eten. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Ze smaken lekker zoet, sommige variëteiten zijn zoetzuur of aangenaam zuur.
Kersen
De smaak van kersen kan zowel zoet als zuur zijn. In België wordt de zoete kers ‘kers’ genoemd en de zure kers ‘kriek’. Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwartpurper, helderrood, geel met een rode blos en oranjegeel. Nederlandse kersen zijn van juni t/m augustus in het seizoen.