Bladgroenten
Andijvie
Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden. Apart of als stamppot. Het gele hart smaakt heerlijk in een frisse salade. Andijvie is een eenjarig bladgewas.
Smaak combinaties die het goed doen met andijvie zijn: walnoten , kaas, mosterd, ui, appel.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: 2 - 3 dagen verpakt onder een vochtige doek in de groentelade van de koelkast.
Eikenbladsla
Dit is een losse krop sla. De bladeren lijken op een eikenblad. Eikenbladsla wordt ook wel rode bindsla genoemd en heeft een roodbruine kleur. Het blad is mals en zacht en heeft een licht nootachtige smaak.
Smaak combinaties die het goed doen met eikenbladsla zijn: kaas, rookspek, knoflook
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Los in de groentelade van de koelkast. De kropsla blijft dan 2-3 dagen goed.
Frisée
Frisée wordt ook wel krulandijvie genoemd. Hij is licht bitter van smaak. Frisée kan gestoomd, gekookt of rauw worden gegeten.
Smaak combinaties die het goed doen met frisée zijn: kaas, appel, rookspek
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: 2 - 3 dagen verpakt onder een vochtige doek in de groentelade van de koelkast.
IJsbergsla
IJsbergsla vormt een dichte krop. De bladeren zijn lichtgroen van kleur. De bladeren zijn stevig en knapperig. De smaak is fris en iets pittig. IJsbergsla is populairder dan kropsla.
Smaak combinaties die het goed doen met ijsbergsla zijn: zacht fruit, zachte kaas, ui, appel
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: IJsbergsla is in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je de houdbaarheid nog verder.
Kropsla
De groene bladeren zitten los in de krop en hebben een zachte smaak. In het midden van de krop zitten de bladeren compacter op elkaar en zijn zijn lichter van kleur.
Smaak combinaties die het goed doen met kropsla zijn: ei, tomaat, komkommer
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Los in de groentelade van de koelkast. De kropsla blijft dan 2-3 dagen goed.
Paksoi
Bladgroenten met een donkergroen blad tot licht groen aan de onderkant. Wordt gebruikt in soepen en roerbakgerechten.
Smaak combinaties die het goed doen met paksoi zijn: vis, aardappel, kaas
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: 2 - 3 dagen in de koelkastlade
Radicchio
De kleur kan variëren van paars tot rosé en wit. De smaak is pittig tot licht bitter. Wordt meestal gebruikt in salades maar kan ook in gerechten met pasta en risotto verwerkt worden. Het leent zich ook uitstekend om in kwarten gesneden worden en te roosteren op de barbecue.
Smaak combinaties die het goed doen met radicchio zijn: kaas, rookspek, knoflook, peer
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Radicchio is in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je de houdbaarheid nog verder.
Rucola
Het blad lijkt op dat van de paardenbloem en heeft een pittige nootachtige smaak. Kan worden gebruikt in pasta, risotto, pesto, salsa, soepen en stoofgerechten maar vooral als sla.
Smaak combinaties die het goed doen met rucola zijn: kaas, rookspek, knoflook, peren
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Rucola is (goed afgesloten) 3-4 dagen te bewaren in de koelkast.
Spinazie
Bevat veel ijzer. Je moet het verschillende keren in koud water wassen voor het koken. Gebruik als groenten of rauw in salades.
Smaak combinaties die het goed doen met spinazie zijn: eieren, vis, kaas
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Verse spinazie kun je het beste op de dag van aankoop eten of 1-2 dagen in de koelkast, maar de kwaliteit gaat snel achteruit.
Veldsla
Heeft een lichte nootachtige smaak en is ideaal voor salades.
Smaak combinaties die het goed doen met veldsla zijn: kaas, rookspek, hard fruit
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: 2-3 dagen in de koelkast, maar beter is het om gelijk naar aankoop te gebruiken.
Witlof
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Witlof kun je het best donker in de koelkast bewaren.