Bladgroenten

Andijvie

Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden. Apart of als stamppot. Het gele hart smaakt heerlijk in een frisse salade. Andijvie is een eenjarig bladgewas.

Smaak combinaties die het goed doen met andijvie zijn: walnoten , kaas, mosterd, ui, appel.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: 2 - 3 dagen verpakt onder een vochtige doek in de groentelade van de koelkast. 

Eikenbladsla

Dit is een losse krop sla. De bladeren lijken op een eikenblad. Eikenbladsla wordt ook wel rode bindsla genoemd en heeft een roodbruine kleur. Het blad is mals en zacht en heeft een licht nootachtige smaak.

Smaak combinaties die het goed doen met eikenbladsla zijn: kaas, rookspek, knoflook

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Los in de groentelade van de koelkast.  De kropsla blijft dan 2-3 dagen goed.

Frisée

Frisée wordt ook wel krulandijvie genoemd. Hij is licht bitter van smaak. Frisée kan gestoomd, gekookt of rauw worden gegeten. 

Smaak combinaties die het goed doen met frisée zijn: kaas, appel, rookspek

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: 2 - 3 dagen verpakt onder een vochtige doek in de groentelade van de koelkast. 

IJsbergsla

IJsbergsla vormt een dichte krop. De bladeren zijn lichtgroen van kleur. De bladeren zijn stevig en knapperig. De smaak is fris en iets pittig. IJsbergsla is populairder dan kropsla.

Smaak combinaties die het goed doen met ijsbergsla zijn: zacht fruit, zachte kaas, ui, appel

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: IJsbergsla is in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je de houdbaarheid nog verder.

Kropsla

De groene bladeren zitten los in de krop en hebben een zachte smaak. In het midden van de krop zitten de bladeren compacter op elkaar en zijn zijn lichter van kleur. 

Smaak combinaties die het goed doen met kropsla zijn: ei, tomaat, komkommer

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Los in de groentelade van de koelkast.  De kropsla blijft dan 2-3 dagen goed.

Paksoi

Bladgroenten met een donkergroen blad tot licht groen aan de onderkant. Wordt gebruikt in soepen en roerbakgerechten.

Smaak combinaties die het goed doen met paksoi zijn: vis, aardappel, kaas

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: 2 - 3 dagen in de koelkastlade

Radicchio

De kleur kan variëren van paars tot rosé en wit. De smaak is pittig tot licht bitter. Wordt meestal gebruikt in salades maar kan ook in gerechten met pasta en risotto verwerkt worden. Het leent zich ook uitstekend om in kwarten gesneden worden en te roosteren op de barbecue. 

Smaak combinaties die het goed doen met radicchio zijn: kaas, rookspek, knoflook, peer

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Radicchio is in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je de houdbaarheid nog verder.

Rucola 

Het blad lijkt op dat van de paardenbloem en heeft een pittige nootachtige smaak. Kan worden gebruikt in pasta, risotto, pesto, salsa, soepen en stoofgerechten maar vooral als sla.

Smaak combinaties die het goed doen met rucola zijn: kaas, rookspek, knoflook, peren

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Rucola is (goed afgesloten) 3-4 dagen te bewaren in de koelkast.

 

Spinazie

Bevat veel ijzer. Je moet het verschillende keren in koud water wassen voor het koken. Gebruik als groenten of rauw in salades.

Smaak combinaties die het goed doen met spinazie zijn: eieren, vis, kaas

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Verse spinazie kun je het beste op de dag van aankoop eten of 1-2 dagen in de koelkast, maar de kwaliteit gaat snel achteruit.

Veldsla

Heeft een lichte nootachtige smaak en is ideaal voor salades. 

Smaak combinaties die het goed doen met veldsla zijn: kaas, rookspek, hard fruit

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: 2-3 dagen in de koelkast, maar beter is het om gelijk naar aankoop te gebruiken.

Witlof

Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Witlof kun je het best donker in de koelkast bewaren.