Koolgroenten

Bloemkool

Bloemkool is familie van de broccoli. De kool moet mooi wit zijn met gesloten roosjes. Koop geen kolen die bruine plekken vertonen. Kan op verschillende manieren worden bereid zoals gekookt, als soepgroente, in salades en gefrituurd. 

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. 

Boerenkool

Een koolsoort met harde stelen en een sterk gekruld blad. Wordt vaak tot stamppot verwerkt.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Als struik kun je boerenkool 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Gesneden boerenkool kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.

Broccoli

Zorg dat de broccoli er mooi groen met gesloten roosjes en zonder gele verkleuringen uitziet. De stelen kunnen ook worden gegeten. Schil ze en snijdt ze in plakjes die samen met de roosjes worden gekookt.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. 

Rode kool

We kennen een zomer- en winter rode kool. Koop rode kool altijd met mooie glimmende buitenbladeren. Je kunt het verwerken in salades en gekookt eten.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Rode kool kun je een aantal weken in de koelkast bewaren.

Spitskool

Hij heeft een spitse vorm, een zachte smaak en is wat sappiger en lichter verteerbaar dan witte kool. Spitskool is ideaal om te koken, te stoven, te smoren en te roerbakken. 

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Spitskool kun je een aantal weken in de koelkast bewaren.

Spruiten

Dit zijn kleine kooltjes. Kleine stevige spruitjes zijn het lekkerst, ze worden wel hotelspruiten genoemd. Je kunt ze verwerken soepen, stoofschotel en kunnen worden geroerbakken of rauw worden gegeten in een salade.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Spruitjes kun je in los 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren.

Witte kool

Deze kool wordt gebruikt om zuurkool te maken. Verder kun je het verwerken zoals rode kool.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Witte kool kun je een aantal weken in de koelkast bewaren.