Peulvruchten
Alfalfa
De naam Al-fal-fa komt uit het Arabisch en betekent het ‘beste voedsel’. Het is een heerlijk frisse groente. Een klein rauw plukje voegt nét even iets extra’s toe aan een gerecht.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: In de groentelade van de koelkast is alfalfa 2 tot 3 dagen houdbaar. Je bewaart alfalfa in de verpakking.
Doperwten
Doperwtjes zijn de in de peulen opgesloten zaden. Ze groeien met zo'n 10 stuks tegelijk in een peul. Verse doperwten worden onrijp geoogst. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel, hierdoor smaken ze lekker zoet. Extra fijne doperwtjes hebben de fijnste smaak.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Doperwten kun je in de koelkast tot 5 dagen bewaren.
Haricot verts
Smalle Franse boon. Kan worden behandeld als sperziebonen. Ze zijn iets minder knapperig.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Haricots verts kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren.
Kouseband
Dunne lange donkergroene bonen worden behandeld als sperziebonen. De smaak is pittiger dan die van sperziebonen.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Kouseband is op een koele plaats enkele dagen houdbaar.
Peultjes
Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant en worden in zijn geheel gegeten. Ze worden gestoomd, geblancheerd, roergebakken of rauw in een salade verwerkt. De peultjes worden zeer jong geoogst. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld. Peultjes zijn plat en knapperig en hebben een zoete smaak.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Peultjes kun je 4 dagen in de koelkast bewaren.
Snijboon
Het heeft brede, platte peulen, die fijngesneden worden gegeten.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Hele snijbonen kun je 2 dagen in de koelkast bewaren.
Sperzieboon
De sperzieboon is ook bekend onder de namen slabonen of prinsessenbonen. Sperziebonen kun je koken, stoven, smoren en roerbakken. De kleur kan variëren van lichtgroen tot geel en donkergroen. Koop geen slappe doffe boontjes.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren.
Taugé
Taugé is de ontkiemde mungboon genoemd. Verse taugé is knapperig. Het kan worden bereid door het te wassen in koud water en dan kort te koken. Het kan ook geroerbakt worden in olie.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: In de groentelade van de koelkast is taugé 2 dagen houdbaar. Je bewaart taugé in de verpakking.
Tuinbonen
Grote peulen die worden gedopt en als ze wat ouder zijn wordt zelfs het buitenste vliesje van de boontjes verwijderd.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Verse peulen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul.
Bruine bonen
Je kunt deze peulvruchten vers, gedroogd of gekookt in pot kopen. Je kunt de bonen verwerken in soep, gekookt en in ovenschotels gebruiken.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Verse bonen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul. Bewaar gedroogde bonen op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens 1 jaar goed. Bewaar bruine bonen in glas op een donkere plek
Linzen
Linzen zijn alleen gedroogd te koop en zijn er in verschillende kleuren zoals rode, gele, bruine en groene.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Je kunt gedroogde linzen het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren.
Witte Bonen
Je kunt deze peulvruchten vers, gedroogd of gekookt in pot kopen. Je kunt de bonen verwerken in soep, gekookt en in ovenschotels gebruiken.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Verse bonen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul. Bewaar gedroogde bonen op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens 1 jaar goed. Bewaar bruine bonen in glas op een donkere plek