Peulvruchten

Alfalfa

De naam Al-fal-fa komt uit het Arabisch en betekent het ‘beste voedsel’. Het is een heerlijk frisse groente. Een klein rauw plukje voegt nét even iets extra’s toe aan een gerecht. 

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: In de groentelade van de koelkast is alfalfa 2 tot 3 dagen houdbaar. Je bewaart alfalfa in de verpakking. 

Doperwten

Doperwtjes zijn de in de peulen opgesloten zaden. Ze groeien met zo'n 10 stuks tegelijk in een peul. Verse doperwten worden onrijp geoogst. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel, hierdoor smaken ze lekker zoet. Extra fijne doperwtjes  hebben de fijnste smaak.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Doperwten kun je in de koelkast tot 5 dagen bewaren.

Haricot verts

Smalle Franse boon. Kan worden behandeld als sperziebonen. Ze zijn iets minder knapperig.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Haricots verts kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren.

Kouseband

Dunne lange donkergroene bonen worden behandeld als sperziebonen. De smaak is pittiger dan die van sperziebonen.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Kouseband is op een koele plaats enkele dagen houdbaar.

Peultjes

Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant en worden in zijn geheel gegeten. Ze worden gestoomd, geblancheerd, roergebakken of rauw in een salade verwerkt.  De peultjes worden zeer jong geoogst. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld. Peultjes zijn plat en knapperig en hebben een zoete smaak. 

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Peultjes kun je 4 dagen in de koelkast bewaren.

Snijboon

Het heeft brede, platte peulen, die fijngesneden worden gegeten. 

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Hele snijbonen kun je 2 dagen in de koelkast bewaren.

Sperzieboon

De sperzieboon is ook bekend onder de namen slabonen of prinsessenbonen. Sperziebonen kun je koken, stoven, smoren en roerbakken. De kleur kan variëren van lichtgroen tot geel en donkergroen. Koop geen slappe doffe boontjes. 

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. 

Taugé

Taugé is de ontkiemde mungboon genoemd. Verse taugé is knapperig. Het kan worden bereid door het te wassen in koud water en dan kort te koken. Het kan ook geroerbakt worden in olie.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: In de groentelade van de koelkast is taugé 2 dagen houdbaar. Je bewaart taugé in de verpakking.

Tuinbonen

Grote peulen die worden gedopt en als ze wat ouder zijn wordt zelfs het buitenste vliesje van de boontjes verwijderd.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Verse peulen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul.

Bruine bonen

Je kunt deze peulvruchten vers, gedroogd of gekookt in pot kopen. Je kunt de bonen verwerken in soep, gekookt en in ovenschotels gebruiken.

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Verse bonen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul. Bewaar gedroogde bonen op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens 1 jaar goed. Bewaar bruine bonen in glas op een donkere plek 

Linzen

Linzen zijn alleen gedroogd te koop en zijn er in verschillende kleuren zoals rode, gele, bruine en groene. 

Verkrijgbaarheid: klik hier

Bewaren: Je kunt gedroogde linzen het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren.

Witte Bonen

Je kunt deze peulvruchten vers, gedroogd of gekookt in pot kopen. Je kunt de bonen verwerken in soep, gekookt en in ovenschotels gebruiken.

Verkrijgbaarheid: klik hier 

Bewaren: Verse bonen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul. Bewaar gedroogde bonen op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens 1 jaar goed. Bewaar bruine bonen in glas op een donkere plek