Wortel of knolgroenten
Aardpeer
Aan de naam zou je zeggen dat het een vrucht is. Het zijn knollen die behandeld kunnen worden als een wortel. Je kunt ze gebruiken in soepen, stoofschotels en gratin gerechten. Ook rauw kunnen ze in salades worden verwerkt.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Aardperen kunnen tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden.
Bietjes
Bieten zijn er in verschillende kleuren van donkerrode tot witte knollen. Er zijn zomer- en winterbieten. Bieten worden ca. 45 minuten voorgekookt in de schil.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Rauwe zomerbieten zijn in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. Rauwe winterbieten zijn meerdere weken op een koele plaats houdbaar. Gekookte bieten zijn 2 dagen in de koelkast houdbaar.
Bospeen
Koop helderoranje glanzende wortelen zonder plekken of scheuren die niet slap zijn. Koop bospeen met fris groen. Die hoeven niet te worden geschild of geschrapt, wat bij oudere wortelen wel nodig is.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Bospeen is ongeveer 4 dagen in de koelkast houdbaar. Zonder het groene loof blijven ze wel een tot 2 weken goed in de koelkast.
Koolraap
Een veelzijdige knol die kan worden verwerkt tot puree en kan worden gebakken in een groente ovenschotel. heel fijn gesneden kan het ook in salades worden verwerkt. Het blad kun je gebruiken op dezelfde manier als je spinazie verwerkt.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Buiten de koelkast is koolraap tot wel 6 weken houdbaar en iIn de koelkast kun je koolraap 5 weken bewaren.
Knolselderij
Je kunt deze groenten op veel verschillende manieren bereiden zoals je wortels ook bereid. Het wit is zacht van smaak. Je moet de knol altijd eerst schillen voor gebruik.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Op een koele, droge plaats is knolselderij zonder loof ongeveer 4 weken houdbaar.
Pastinaak
Wortelgroente met een kruidige smaak. Koop de kleine variant omdat de grotere een houterige kern kunnen hebben. Je kunt ze gebruiken in soepen, stoofschotels en gratin gerechten. Ook rauw kunnen ze in salades worden verwerkt.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Op een koele plek buiten de koelkast ongeveer 2 weken.
Radijs
De radijs is een wortel en smaak mosterdachtig. Het is een knapperige, sappige wortel. Je kunt radijs en ook het loof gebruiken voor salades of beleg op brood.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Zonder loof zijn radijsjes onder een vochtige doek ongeveer 6 dagen in de koelkast houdbaar, met loof iets korter.
Winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een oranje kleur. Hij lijkt in veel opzichten op de normale wortel.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Winterpeen kun je 1 maand buiten de koelkast bewaren, in de koelkast dan is de peen korter houdbaar (ca. 7 dagen).
Zoete aardappel
Kan worden behandeld zoals een aardappel en te verwerken in soepen, hartige taarten, stamppotten en groenten ovenschotels.
Verkrijgbaarheid: klik hier
Bewaren: Bewaar het net als aardappelen buiten de koelkast op een donkere en koele plek. Ze zijn dan wel 1 maand houdbaar.