Kip

Hele kip

Het bereiden van een hele kip is niet moeilijk. De oven doet namelijk al het werk. Het kost even wat meer tijd, maar het resultaat mag er zijn!

Bereiding: braden, grillen

Kipfilet is het borstdeel van de kip en is vetarm en lichtverteerbaar is. Kipfilet wordt ook veel gebruikt als blokjes of reepjes voor roerbakken of in bijvoorbeeld curry's. 

Bereiding: bakken, roerbakken, grillen

Net achter de borst aan de kipfilet zitten de haasjes. Dit is het zachtste en lekkerste stuk van de kip!

Bereiding: bakken, grillen

Achteraan de kip vinden we de poten, het sappigste stuk van de vogel. Een poot kan in zijn geheel worden bereid maar wordt vaak opgedeeld in de kippendij en de drumstick. De dij is het iets donkerder stuk vlees en de bout is het smakelijke en heerlijke stuk dat met de handen gegeten kan worden.

Bereiding: braden, grillen

Kippendij is afkomstig uit de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan een kipfilet. Omdat de kippendijfilet vetter is dan kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak. Je kunt kippendij met en zonder bot kopen.

Bereiding: grillen, bakken, roerbakken

Drumsticks zijn het onderste deel van de poot van de kip. Drumsticks zijn het populairste deel als het om kluiven gaat. Ze worden vaak gemarineerd.

Bereiding: bakken, stoven, grillen

De vleugels zijn de vettigste stukken van de kip en voor veel ook de lekkerste.  Vleugels ook wel “hot wings” genoemd zijn perfect als finger food. 

Bereiding: bakken, grillen

Kippenlever is orgaanvlees van de kip. Het heeft een specifieke smaak wat wordt veroorzaakt door het ijzergehalte. 

Bereiding: bakken